Bu gün Etsy Türkiye ekibi olarak sizlerle birlikte Etsy pazar araştırması nedir, rakip araştırması nasıl yapılır ve Etsy pazar araştırması nasıl yapılır, bu konuları konuşacağız. Etsy’de satış yapmadan önce detaylı pazar araştırması yapmak oldukça önemlidir. Pazarlamanızı daha dinamik ve işletmenizi uzun vadeli hale getirmek için oldukça gerekli bir süreçtir.
‘’Akıllıca plan, başarı için atılmış ilk adımdır.’’ gibi eski sözlerin bir nedeni var ki doğru. Etsy’de direk analiz yapılmadan başlanmış bir satış size kısa vadeli fayda sağlasa da uzun vade de satışlarınız ne yazık ki hızlı bir şekilde düşüşe geçebilir ve daha fazlasını elde etmek için zor bir mücadeleye girebilirsiniz.
BAŞLAMADAN ÖNCE
‘’Bilmeniz gereken her şey’’ – Bu konuları WhatsApp grubumuzda ve YouTube kanalımızda ayrıntılı olarak tartışıyoruz. Daha fazla alıcı ve satıcı platforma akın ettikçe Etsy dünyası gelişiyor ve biz de gerçek, pratik tavsiyeler sunmak için çabalıyoruz. Cevabını bulamadığınız bir sorunuz varsa, destek@etsyturkiye.com adresinden bize ulaşın.
Bu yazıda şunları ele alacağız:
- ‘’Pazar Araştırması’’ tam olarak nedir?
- Ürününüz için Etsy pazar araştırması nasıl yapılır?
- Hedef kitle nedir? ve onlara nasıl hitap etmelisiniz?
Hadi başlayalım!
Etsy Pazar Araştırması Nedir?
Pazar araştırması, gireceğiniz pazarda lansman öncesi işletmenizin fırsatlarını ve ürününüzü değerlendirmenin teknik yoludur. Etsy pazar araştırması, mağazanızda satış yaparken ve büyürken karşılaşabileceğiniz engellere açıkça bakmak ve buradaki riski minimize etmektir.
- Ürünüm kimlere hitap ediyor?
- Bu kitleye nasıl ulaşabilirim?
- Etsy’de sizinkine benzeyen ürünleri başka kim satıyor?
- Ürününüz rakiplere kıyasla nasıl?
- Rakibinize kıyasla nasıl daha fazla satış elde edersiniz?
Bunlar, Etsy pazar araştırması yaparken kendinize sormanız gereken sorulardan sadece birkaçı.
Pazar araştırmasında çeşitli farklı konulara da odaklanabilirsiniz:
- Rakiplerimizin sayısı ve buna bağlı olarak yaptıkları satış miktarı
- Ürünümüz ile alakalı ilgili anahtar kelimeler ve arama hacimleri
- Belirli ürünle ilişkili etiketler
ETSY RAKİP ARAŞTIRMASI
Kuşkusuz ki Etsy’de pazar araştırması yapmanın en kolay yollarından biri rakiplere bakmaktır.
Satacağınız ürünü bulduktan sonra, ürününüz ile alakalı ilgili anahtar kelimeleri bulun.
Bu anahtar kelimeleri nasıl bulacağınızı Etsy Teknik Araçları blogumuzdan öğrenebilirsiniz. Sonrasında bu kelimeler üzerinde araştırma yapın ve bulduğunuz rakiplerin ürün listelemelerine ve bunları satan markalara göz atın.
Kendinize şunları sorun:
- Bu ürünlerden daha iyi ürün tasarlayabilir miyim?
- Rakiplerimin listesi ne kadar iyi? Yapmam gerekenler nedir?
- Ürününüzün nasıl ve neden en iyinin iyisi olduğunu açıklayabilir misiniz?
- Neden birisi ürünlerinizi rakipleriniz üzerinden satın alsın?
Bu soruları sorduktan sonra, sadece Etsy Pazar Araştırması hakkında çok şey öğrenmekle kalmayacak, aynı zamanda bu soruları yanıtlayarak markanızın USP’lerini (Unique Selling Propositions) oluşturmaya başlayacaksınız.
Bir markada tamamlanmış USP’lere sahip olmak, hedef kitlenizi ve alıcılarınızı oluşturmak için oldukça önemlidir.
En Popüler ve Sevilen Satıcılar
Doğrudan rakiplere odaklanmak, sizin pazara girdiğinizde nelerle karşı karşıya olacağınızı gösterir. Ancak aynı zamanda da rakiple nasıl rekabet edeceğinizi de bilmeniz gerekir.
İlgili anahtar kelimenizi seçin ve ardından arama yapın. Karşınıza çıkan sonuçlarda ‘’En İyi Müşteri Yorumları’’ na göre sıralayın. Daha sonra A-Z’ye en yüksekten, en düşüğe doğru bir sıralama göreceksiniz.
Sonuçlara göz atın ve bu ürünlerin değerlendirmelerini okuyun. Rakipleriniz hakkında neler söylüyorlar? Bu ürünler neden bu kadar 5 yıldızlı değerlendirme alıyor?
Ayrıca, yüksek satış rakamlarına ulaşmış satıcıları not edin. Muhtemelen uzun süredir Etsy’de satan satıcılardır ve pazarda belirli hakimiyet kurmuşlardır. Listelemelerine bakın ve neden bu kadar iyi satış yaptıklarını kendinize sorun.
Sizden Kim Satın Alacak?
Ürünlerinizi kimlerin satın alacağına dair net bir anlayışa sahip olmak ve bu kitleye nasıl hitap edeceğini bilmek çok önemlidir.
Daha önce markanızın USP’lerini okudunuz. Bunlar, ürünlerinizin hakkında konuşmanın doğru yolunu bulmasında etkili olacaktır. Kime sattığınızın ve USP’lerinizin net bir tanımıyla, ürününüz hakkında nasıl konuşacağınızı bilirsiniz.
İlham mı arıyorsunuz? Yine, popüler rakiplere veya sizinkine benzer temalara sahip diğer ürünlere bir göz atın. Neden satıyorlar? Ürün fotoğrafları nasıl? Açıklamaları neye göre yazmışlar? Bunu kendine göre nasıl kopyalayabilirsin?
Bunlar, Etsy pazar araştırmanız için hayati önem taşıyan ürüne özgü unsurlardır!
‘’Etsy pazar araştırma konusunda hiç şansım yok.’’
Pazarınız hakkında net ve öz bilgi almakta zorlanıyor musunuz? Belki de pazarınızın güçlü rakiplerle dolu olduğunu düşünüyorsunuz.
Farklı açıdan bakmayı dene.
Örneğin ‘’El yapımı boncuklar’’ satacaksanız, yerine ‘’yeni doğan bebekler için organik pamuk boncuklar’’ satmayı deneyin.
İkinci terimi arayan çok daha az insan var, ancak bu aynı zamanda bu özel nişe hükmetmenizin çok daha kolay olacağı anlamına geliyor. Organik boncuk alarak, daha az rekabete sahip olursunuz. Az rekabet, o niş içinde en iyisi olmanızı kolaylaştırır sizi arayan kişilerin sizi bulacağından emin olabilirsiniz.
Boncuk almak için fazla potansiyeliniz yoksa, farklı bir ürün satmayı deneyin. Pazar araştırmanıza devam etmek ve bir fırsat bulup ürünü tedarik etmek için çabalayın. Kendinize ‘’ürünüm için hangi fırsatlar var’’ diye sormak yerine, ‘’hangi ürünler en çok fırsata sahip?’’
diye sormayı deneyin. Bu düşünme yöntemiyle, fırsatı bulabilir ve ardından ürünü tam tersi şekilde bulabilirsiniz.
Sonuç
Etsy pazar araştırması göründüğü kadar karmaşık değil. Yapacağınız doğru analizlerle riski minimize etmek veya genişlemek üzere olan pazarlarla fikir edinmek ile ilgilidir. Halihazırda var olanı sunmak yerine, ürünlerinizi Etsy alıcılarına sunma şeklini değiştirmenin basit ama etkili yollarını bulmanız olasıdır.
Neyle karşı karşıya olduğunuzu bilmek, pazarlama ve tanıtım taktiklerinizi ölçmenize, test etmenize, değerlendirmenize ve geliştirmenize yardımcı olur. Genel fayda, ürününüzün, işinizin uzun vadeli sürdürülebilirliği ve devam eden büyümesidir.
Bir sonraki blogta görüşmek üzere.