Merhaba arkadaşlar. Bildiğiniz gibi Etsy Danışmanlık ailesi olarak hem blog yazılarımızda hem de Youtube eğitim videolarımızda sizlere Etsy ile ilgili tüm bildiklerimizi aktarmaya çalışıyoruz. Fakat aynı zamanda yeni gelen güncellemelerden sizleri haberdar etmeyi de kendimize görev edindik. Bundan dolayı bugün yeni gümrük kanununun, yurt dışına kargo gönderimi ve şirketleşmek gibi konularda Etsy Türkiye satıcılarına olan etkisini konuşuyor olacağız. Bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak ve aklınızdaki sorulara yanıt bulmak için Etsy’de fatura kesmek ile ilgili blog yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz. Hazırsanız yazımıza geçebiliriz!
Yeni Gümrük Yasasına Göre Etsy’de Fatura Kesmek
Teknolojinin ve dolayısıyla e-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte yasalarda da çeşitli güncellemeler yapılıyor. Bunun en son örneği ise 12 Eylül 2022 tarihinde İstanbul Havalimanı Gümrük Müdürlüğü tarafından alınan bir karar. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile ilgili alınan bu karar özellikle e-ticaretle uğraşanları etkiliyor.
Gümrük Müdürlüğü’nün kararına göre hızlı kargoyla gönderilecek olan numune, bedelsiz, satışa konu olmayan ve ticari mahiyet arz etmeyen tüm gönderimler için fatura bir zorunluluk haline geldi. Bu tarz Etsy kargo gönderimlerinin gümrük beyanı için artık maliye onaylı resmi fatura ve yurt dışı faturası beyan etme zorunluluğunuz var. Yani diğer bir deyişle yurt dışı satışlarınız için e-arşiv, e-fatura ya da matbu fatura kesmeniz gerekiyor.
Söz konusu yeni kanun Etsy satıcılarını da etkiliyor. Aklınızda hemen “Etsy satıcıları için şirketleşmek zorunlu mu?” sorusunun belirdiğini biliyoruz. Bu soruya şöyle yanıt verebiliriz: Etsy’ye kaydolurken hala bir şirket zorunluluğu bulunmuyor. Fakat yurt dışına giden tüm kargo gönderimleri için Etsy resmi bir fatura kesmenizi talep ediyor. Bu konuda ise izleyebileceğiniz iki yol var: Şirket açmak ve esnaf muafiyet belgesi almak.
Etsy Şirketleşmek: Şahıs Şirketi Nasıl Açılır?
Etsy satışlarınız için şirketleşmek istiyorsanız yapmanız gereken bir şahıs şirketi kurmaktır. Bunun için de başvuracağınız yer vergi dairesidir. Başvuru yaparken:
- Nüfus cüzdanı
- Vesikalık fotoğraf
- İmza beyannamesi
- Kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi
- İkametgâh
Belgelerini beyan etmelisiniz. Bu belgelerle şahsen bir başvuruda bulunabilirsiniz. Fakat bir mali, müşavir ya da muhasebeci aracılığıyla başvuru yapmayı seçiyorsanız bu işlemi yapacak olan kişiye bir vekaletname vermeniz gerekir.
Başvuru sonrasındaki adım denetimdir. Yaptığınız başvuruya karşılık vergi dairesinden görevli müfettişler belirtmiş olduğunuz adrese gelirler. Ziyaretlerinde gerekli denetimleri yapar ve bir sorun olmadığına kanaat getirirlerse işlemleriniz birkaç günde tamamlanır.
Genç Girişimci Desteği Nedir?
Eğer genç bir girişimciyseniz ve şirketleşme süreci gözünüzü korkutuyorsa devletin size harika bir şans tanıdığını müjdelemek isteriz. 01.06.2018 tarihi itibarıyla ilk defa şahıs şirketi kuran 18-29 yaş arasındaki genç girişimciler bir yıl boyunca devlet hazinesinden Bağ-Kur prim desteği alabilecekler. Bu da yeni bir şirket kurmak isteyenler için büyük bir şans bizce.
Girişimci desteğinin bir diğer faydası gelir muafiyeti imkanı sağlamasıdır. Bu destekten yararlanan tüm paydaşlar üç yıl süresince 75.000 TL’ye kadar gelir vergisinden muaf olacaklar. Ayrıca az önce de değindiğimiz gibi Bağ-Kur primlerini de devlet hazinesi karşılayacak. Bağ-Kur primleri ise aylık 1055,36 TL olarak belirlenmiştir. Yani 12 aylık toplam destek 12,664,32 TL’dir.
Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanabilir?
- 18 yaşını tamamlamış ve 29 yaşını tamamlamamış kişiler
- Bağ-Kur kapsamında 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortası olanlar
- Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnası kapsamında bulunanlar
- Ticari veya serbest meslek faaliyetleri sebebiyle adına ilk kez mükellefiyet açılanlar
- Adi ortaklık veya şahıs şirketi kurmuş olan kişiler
Bu şartları sağlayanlar destekten faydalanabilirler. Bu konuyla alakalı aklınıza takılan başka sorular için bize ulaşarak Etsy danışmanlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Genç Girişimci Desteğine Başvuru Nasıl Yapılır?
Başvuruyu yapmak için interaktif vergi dairesini kullanabilirsiniz. Buradan hazırlayacağınız dilekçe yardımıyla desteğe kolaylıkla başvurabilme imkanınız mevcut. Eğer şartları karşılıyorsanız bir mali müşavirden yardım alarak şirketi kurabilirsiniz. Mali müşaviriniz, verdiği dilekçe vergi dairesi tarafından sonuçlandığında desteği almak için işleme başlayabilir. Size iletilen “Genç Girişimci Desteğinden faydalanabilir.” yazısını size en yakın SGK Müdürlüğü Bağ-Kur Sigortalı Tescil Servisi’ne vererek destekten yararlanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca mali müşaviriniz başvuru sürecinde ortaya çıkan Bağ-Kur prim borçlarınızı da sildirme şansınız var.
Etsy’de Fatura Kesmek
Yeni çıkan kararla birlikte 16 Eylül 2022 tarihi itibarıyla Etsy Türkiye satıcıları için fatura kesme zorunluluğunuzun olduğuna değinmiştik. Peki faturayı nasıl keseceksiniz? Bu noktada hem somut hem de dijital bir fatura çıkarabilme şansınız bulunuyor. Fakat size önerimiz e-arşiv fatura kesmenizdir. Böylelikle hem kağıt israfı yapmamış olursunuz hem de bilgisayarınızdan kolaylıkla fatura oluşturabilirsiniz.
Etsy’de E-arşiv Fatura Kesmek
Etsy’de fatura kesmek için GİB Potalından faydalanabilirsiniz. İnteraktif vergi dairesinden aldığınız kullanıcı adı ve şifre ile portala giriş yapabilirsiniz. Kişisel bilgilerinizi doldurduktan sonra “e-arşiv portal” butonundan işlemlere başlayabilirsiniz. Belge işlemleri ve fatura oluştur butonlarına da tıkladıktan sonra önünüze açılan sayfada istenen bilgileri doldurmalısınız.
Bilgileri doldururken KDV oranını 0, nedeni ise “istisna” olarak seçmeniz vergi indiriminden yararlanabilmenize olanak tanıyacaktır. Tüm bilgileri doldurup “oluştur” ve “tamam” butonlarına tıklamalısınız. Faturanızın eksiksiz olduğundan emin olduktan sonra ise GİB İmzaya tıklayarak ve telefonunuza gelen şifreyi girerek e-arşiv fatura işlemini tamamlayabilirsiniz. Etsy’de fatura kesmek ile ilgili daha ayrıntılı bilgi, ilgili blog yazımızda ve Etsy Türkiye danışmanlık Youtube kanalımızda yer alıyor.
Esnaf Muafiyet Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Size vergi muafiyeti sağlayan esnaf muafiyet belgesi aynı zamanda bir fatura yerine de geçecektir. Yani şahıs şirketi açmayı düşünmüyorsanız esnaf muafiyet belgesi almalı ve faturaya karşılık bu belgeyi kullanmalısınız. Peki esnaf muafiyet belgesi nasıl alınır? Bunu İnteraktif Vergi Dairesi’nden kolaylıkla yapabilirsiniz.
E-devlet hesabınızla giriş yaptıktan sonra belge için talep dilekçesini doldurmalısınız. Bu dilekçede ne ürettiğiniz ya da ürünlerinizi nasıl sattığınızla ilgili soruları uygun şekilde cevaplamalısınız. Platform üzerinden işlemleri tamamladıktan birkaç gün sonra veri memuru evinize gelip gerekli kontrolleri yapacaktır. Uygun bulunmanız halinde belgeyi almaya hak kazanacaksınız. Daha ayrıntılı bilgi için ilgili blog yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
Arkadaşlar içeriğimizi burada noktalıyoruz. Bugün Etsy satıcıları için şirketleşmek konusuna değindik. Etsy kargo süreçleri, mağaza açmak, satış yapmak gibi birçok konuya değindiğimiz blog yazılarımız da sizin için yararlı olacaktır. Ayrıca Etsy Türkiye Youtube kanalındaki ücretsiz eğitim videolarımıza da göz atmayı ihmal etmeyin deriz. Daha profesyonel bir Etsy deneyimi için danışmanlık hizmetimizden de faydalanabilirsiniz. Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere, hoşça kalın!
1 Yorum
Peki benim muafiyet belgem var ve alirken tekstil ürünleri şeklinde aldım. Ama başka ürünler de yapıyorum. El yapımı yine evde. Bu sorun olur mu acaba?