/

Kasım 28, 2022

Etsy’de Fatura Kesmek ve Vergilendirme ile İlgili Bilmeniz Gerekenler 

Merhaba arkadaşlar. Etsy Türkiye Danışmanlık ekibi olarak her içeriğimizde sizlere Etsy süreciyle alakalı önemli bilgiler vermeye çalışıyoruz. Bugün de her satıcının bilmesi gereken Etsy fatura kesmek, şirket açmak ve vergilendirme ile ilgili kilit detayları aktarıyor olacağız. Satıcı olmak isteyenlerin en çok aklına takılan “Etsy’de şirket zorunlu mu?” sorusunun cevabını da içeriğimizden öğrenebileceksiniz. Mağaza açmak ve satış yapmak ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye Etsy Türkiye Youtube kanalından ulaşabilirsiniz. Eğer siz de hazırsanız içeriğimize geçebiliriz. 

Etsy’de Şirket Zorunlu mu? 

Etsy aracılığıyla mağaza açmak ve satış yapmak isteyenlerin akıllarındaki en temel soru “Etsy’de şirket zorunlu mu?” oluyor. Bu sorunun cevabı ise evet. Çünkü ticari olarak sattığınız her ürünün vergisini devlete vermekle yükümlüsünüz. Fakat Etsy’de el yapımı ürünler sattığınız için tekli satışlarda bir şirket zorunluluğunuz bulunmuyor. Bunun çözümü ise basit: birkaç satış yaptıktan sonra şirket açmak için adımlar atmaya başlamak. Satış yapmaya başlamadan önce gelirinizin ne olacağını tahmin edemeyeceğiniz için böylesi çok daha mantıklı olacaktır. 

Etsy platformunda satışlarınıza başladıktan sonra hesabınıza düzenli bir para akışının olması, şirket açmak için bir diğer itici güçtür. Çünkü bankanıza düzenli olarak gelen belli miktarlardaki parayı devlete bildirmezseniz geriye dönük cezalandırmalara tabi tutulabilirsiniz. Bu noktada ise hangi türde şirket kuracağınızı kestirememeniz çok normal. Şirket kurmak için seçenekleriniz şunlar olacak: 

  • Şahıs şirketi 
  • Limited şirketi 
  • Anonim şirketi 

Bu üç şirket tipinden hangisini seçeceğinizi ise kazancınıza göre belirlemeniz gerekir. Çünkü Etsy satışlarınız için vergilendirme de buna göre yapılacaktır. Eğer karınız 200.000 TL’nin altında ise şahıs şirketi kurmanız gerekir. Zaten Etsy satıcıları da ilk zamanlar için daha çok şahıs şirketini tercih ediyor. Kazancınızı artırmanız durumundaysa kolaylıkla limited şirketine geçiş yapabileceğinizi hatırlatmak istiyoruz. Şirket açmak ile ilgili daha çok bilgi edinmek için Etsy Türkiye olarak verdiğimiz danışmanlık hizmetine başvurabilirsiniz. 

Esnaf Muafiyet Belgesi Nedir? 

Etsy, insanların el yapımı ürünlerini sattıkları çok geniş bir platform. Bu platformda satış yapmaya başladıktan sonra en önem gösterilmesi gereken konulardan birisi vergidir. Kazançlar üzerinden vergilendirme yapan devlet, satıcılara vergi muafiyeti gibi bir hak tanıyor. Esnaf muafiyet belgesi sayesinde siz de vergiden muaf sayılabiliyorsunuz. 

Esnaf muafiyet belgesi, vergilendirme konusunda özellikle Etsy satıcılarının başvurduğu bir belgedir. Etsy üzerinde mağaza açmak ve satış yapmak isteyenler bu belge sayesinde vergiden muaf tutulabilirler. Yıllık 60.000 TL’ye kadar olan kazançta 9/6 muafiyet alınabilirken 60.000 TL’den 320.000 TL’ye kadar olanda 9/10 belge almaları gerekmektedir. 9/6 muafiyette banka hesabı dahi açmanız gerekmezken 9/10’da bu iş için ayrı bir hesap açmanız gerekir. Çünkü bu hesap üzerinden %4’lük bir vergi kesintisi olacaktır. Bir çalışanınız var ise bu oran %2 olacaktır. 9/10’luk muafiyetteki bu kesinti, para hesabınıza gelir gelmez gerçekleşir. Fakat burada çok dikkatli olmanız ve kesintinin olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Çünkü sizden kaynaklı olan veya olmayan bir hatadan ötürü vergi kesilmediği takdirde geriye dönük ceza alabilirsiniz. 

Esnaf Muafiyet Belgesi Nasıl Alınır? 

Etsy satışlarınızda fatura kesmek için önemli olan esnaf muafiyet belgenizi kolaylıkla alabilirsiniz. Bunun için öncelikle İnteraktif Vergi Dairesi’nin internet sitesine gitmelisiniz. Daha sonra e-devlet hesabınızla giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra ise sırasıyla: 

  • İşlem başlat 
  • Mükellefiyet işlemleri 
  • Esnaf vergi muafiyet talep dilekçesi 

Seçeneklerine tıklamalısınız. Karşınıza çıkan sayfada ne ürettiğiniz ya da sattığınız ile alakalı sorular yer alıyor. Bu soruları kendinize uygun biçimde doldurmalısınız. Sıradaki bölüme ise belge yükleyebilirsiniz. Önceden aldığınız vergi muafiyet belgesi ya da şirketinizle ilgili belgeleri bu alana yükleme şansınız var. Fakat herhangi bir belgeniz bulunmuyorsa bu bölümü direkt geçebilirsiniz. Son adımda ise doldurduğunuz formun özet hali karşınıza çıkıyor. Böylece muafiyet belgesi talep işlemlerini de tamamlamış oluyorsunuz. 

İnternet üzerinden gerekli formları doldursanız da süreç maalesef ki tam olarak bitmiş sayılmıyor. Çünkü birkaç gün sonrasında vergi memurunun evinize gerekli kontrolleri yapmaya geliyor. Bu denetim sırasında memur, ürünlerinizi evinizde sizin üretip üretmediğinizi kontrol ediyor. Çünkü bildiğiniz üzere muafiyet belgesi, profesyonel olan ticari bir iş için temin edilmiyor. Gelen memurun üretim esnasında sanayi tipi bir makine kullanıp kullanmadığınızı da kontrol ettiğini hatırlatmak isteriz. Bu durumla alakalı kafanıza takılan sorular için Etsy Türkiye Danışmanlık ekibi olarak bizlere ulaşabilirsiniz. 

Etsy Fatura Kesmek 

Etsy satışlarında en elzem noktalardan birisi fatura kesmek diyebiliriz. Çünkü yaptığınız her bir satışı ancak faturalar sayesinde resmileştirebilirsiniz. Bundan dolayı Etsy Türkiye Danışmanlık ailesi olarak içeriğimizin bu kısmında sizlere fatura kesmek ile ilgili tüm detayları aktarıyor olacağız.  

Fatura Kesmek Zorunda mıyım? 

Etsy satıcılarının en çok kafasını karıştıran şey fatura kesmek zorunda olup olmadıklarıdır. Bu durum esnaf muafiyet belgeniz olup olmama durumuna göre değişir. Eğer muafiyet belgeniz var ise zaten bu belgeyle fatura zaten kesilmez. Yine de müşteriniz sizden bir fatura talep ediyorsa esnaf muafiyet belgenizin çıktısını alıp ürünün miktarı, fiyatı gibi bilgileri yazıp gönderebilirsiniz. 

Bir Etsy satıcısı olarak şirketiniz olması durumunda fatura kesmek zorunda olduğunuzı söylemek isteriz. İster şahıs ister limited şirketi olsun mutlaka satışlarınız için fatura kesmeniz gerekir. Bunu kağıt ya da e-arşiv fatura ile yapabilirsiniz. Fakat en kolay yolu e-arşiv faturadır. 

İstisna Fatura Nedir? 

Yapılan satışlarda vergilendirme yapmak önemlidir. Özellikle KDV, ticaret yapmak isteyenlerin aklını kurcalar. Fakat size güzel bir haber vermek istiyoruz: Etsy üzerinden yurt dışına satış yaptığınızda KDV’den muaf tutuluyorsunuz. Çünkü yurt dışına satılan ürünlerden KDV alınmıyor. Özellikle ihracat yapanların gündeminde yer alan KDV muafiyeti, “istisna fatura” olarak geçer. Yurt dışına yaptığınız satışların faturalarında gerekli notu düştüğünüzde devletten vergi iadesini kolayca alabiliyorsunuz. 

E-arşiv Fatura Nasıl Alınır? 

E-arşiv fatura almak için kullanmanız gereken mecra GİB Portalı’dır. Bu portala giriş yapabilmeniz için öncelikle interaktif vergi dairesinden kullanıcı adı ve şifre almanız gerekir. Aldığınız giriş bilgileri ile bu portalı kullanmaya başlayabilirsiniz. Portala giriş yaptıktan sonra “modül seç”e tıklayarak “e-arşiv portal” butonunu seçmelisiniz. Portala ilk defa giriş yaptığınız için öncelikle kişisel bilgilerinizi doldurmanız gerekir. Ama merak etmeyin bunu tekrar tekrar yapmanıza gerek olmayacak. 

Önünüze çıkan ekranda belge işlemleri ve fatura oluştur butonuna tıkladıktan sonra fatura doldurma işlemlerine başlayabilirsiniz. Açılan sayfada öncelikle alıcı bilgilerini doldurmanız gerekiyor. Burada alıcı bilgilerine satın alan kişinin bilgilerini yazabilirsiniz. Sonrasında dövizi TL olarak, fatura tipini de istisna şeklinde seçmelisiniz. 

Tüm bilgileri doldurduktan sonra karşınıza irsaliye bölümü gelecektir. Fakat iyi haber şu ki bu bölümü doldurmanıza gerek yok. Daha sonra karşınıza çıkan mal bilgileri kısmında “satır ekle” butonuna tıklamanız gerekiyor. Burada sattığınız ürünün bilgilerini tek tek girmelisiniz. Ayrıca ürününüz için bir GTİP kodu almayı da unutmayın deriz. Fakat KDV iadesi almak istiyorsanız bu bölümü dikkatlice doldurmanızda fayda var. 

Bilgileri doldururken bir diğer önemli nokta KDV oranını 0 olarak seçmektir. Çünkü ancak bu şekilde vergi iadesi alabilirsiniz. Ayrıca neden “istisna” olarak sayıldığınızı yani vergi iadesi aldığınızı kısa bir şekilde açıklamanız gerekiyor. Bu bölüme şu şekilde bir açıklama yazabilirsiniz: 3065 sayılı KDV kanununun 11/1-a maddesine göre istisnadır. 

Tüm bilgilerinizi girdikten sonra “oluştur” ve “tamam” butonlarına tıklamalısınız. Burada birçok kullanıcı faturayı oluşturduğunu düşünüp süreci sonlandırıyor. Fakat bu noktada fatura hala tam oluşmuş sayılmaz. Faturayı oluşturma işlemini tamamlamak için birkaç adımdan daha geçmeniz gerekiyor. Bu adımlar şunlardır: 

  • Faturanızı tekrardan gözden geçirin ve hata olmadığından emin olun. 
  • Her şey eksiksizse GİB İmza’ya tıklayın. 
  • “Uyarıları okudum” kutucuğunu seçin.
  • “Şifre gönder” butonuna tıklayın.
  • Telefonunuza gelen şifreyi ilgili alana girin. 

Bu şekilde faturanız onaylanmış olacaktır. En sonunda faturayı indirerek müşterinize ya da gerekli mercilere iletebilirsiniz. 

Etsy Vergilendirme ve Fatura Kesmek ile İlgili Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar Nelerdir? 

Etsy satıcılarının şirket açmak, fatura kesmek ve vergilendirme ile ilgili bilmesi gereken birçok bilgiyi yukarıda sizlerle paylaştık. Fakat bazı kilit noktalar var ki sizleri uyarmadan edemeyeceğiz. Etsy satışlarınızın üzerinden fatura kesmek ile ilgili dikkat etmeniz gerekenler şunlardır: 

  • 5000-30.000 TL arasındaki satışlarınızda e-arşiv fatura kullanmak zorundasınız. 
  • 30.000 TL üzerinde olan satışlarınız için mali mühür almanız gerekir. 
  • Yasalara göre geçmişe dönük fatura girmek kesinlikle yasaktır. 
  • Fatura tarihinde ve saatinde değişiklik yapmamalısınız. Bu durum, fatura numaralarının birbirine girmesine sebep olur. Böylece olası cezalara davetiye çıkarmış olursunuz. 

Bu içeriğimizde Etsy satıcılarının aklını sürekli kurcalayan “Etsy’de şirket zorunlu mu?” sorusundan mağaza açmak ve satıcı olmakla ilgili detaylara kadar en önemli bilgileri paylaştık. Etsy Türkiye Danışmanlık ekibi olarak tüm bildiklerimizi paylaşmaya ve tüm sürecinizde sizlere destek olmaya devam edeceğiz. Youtube kanalımızdaki eğitim videolarının ve web sitemizdeki blog yazılarının, bu yolculuğunuzda sizlere ışık tutacağına eminiz. Aklınıza takılan tüm sorular için bizimle iletişime geçmeye çekinmeyin lütfen. Bir sonraki bilgi dolu içeriğimizde görüşmek üzere, hoşça kalın! 

41 yorum

  1. Merhabalar, etsy üzerinden dijital ürün satışı yapmak istiyorum. Mağaza açtıktan sonra direkt bu satış işlemini gerçekleştirebilir miyim? Ve bunun için bir vergi işlemi uygulanıyor mu ?

    • Mağaza açılışı ve ürün yüklemesinden sonra direkt olarak satışa başlanır. Etsy’nin %17 ile %22 arasında da bir komisyon ücreti vardır. Vergisel kısımlar ise şirketsel faaliyetlerinizle alakalıdır.

    • Ülkeden ülkeye ve ürün maliyetine göre değişebilir bir durum. Satışlarınızın çoğu Amerika’ya yapılacağı için ürün ücretleriniz 800$’ı geçmediği sürece sıkıntı yaşamazsınız.

  2. Merhaba, etsy de bireysel olarak magaza actim vergi muafiyet belgem yok. Urunlerimi ekledikten sonra bu sekilde satis yapabilir miyim. Vergi icin belirli bir tutarin uzerinde kazancimin olmasi gerekmiyor mu? Bir de ben babam uzerinden emekli maasi aliyorum vergi muafiyet belgesi alirsam bu maasim kesilir mi ?

  3. Merhaba, etsy de bireysel olarak magaza actim vergi muafiyet belgem yok. Urunlerimi ekledikten sonra bu sekilde satis yapabilir miyim. Vergi icin belirli bir tutarin uzerinde kazancimin olmasi gerekmiyor mu? Bir de ben babam uzerinden emekli maasi aliyorum vergi muafiyet belgesi alirsam bu maasim kesilir mi ?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment